Opleidingen

Onze afdeling Mechelen richt opleidingen in om geïnteresseerden voor te bereiden op het examen voor het bekomen van een zendmachtiging. Deze examens worden in België afgenomen door het BIPT.

Belangrijk om weten is dat er drie types zendvergunningen voor radio amateurs: van de basisvergunning via de novice licentie tot de volledige HAREC zendmachtiging. Deze drie soorten kennen elk een afzonderlijke moeilijkheidsgraad. Klik hier om je een beeld te vormen.

Basisvergunning (Klasse C)

De Basisvergunning geeft je de mogelijkheid om op een eenvoudige en relatief gemakkelijke manier een radioamateur zendvergunning te behalen. Het examen bestaat uit twee delen: een praktische proef die afgelegd kan worden na afloop van het volgen van de theoretische lessenreeks gegeven in onze UBA afdeling MCL. Nadien kan je je inschrijven voor het theoretisch examen afgenomen door het BIPT. 

Vrijwel jaarlijks kan je je voor onze cursus aanmelden die veelal in september van start gaat. De lessenreeks bestaat uit een tiental delen waarbij telkens ’n onderdeel van de leerstof wordt belicht.

Leidraad van onze cursus is het “UBA Basisvergunning Handboek”. De aankoop van dit boekje is natuurlijk een must. 
Het slaagpercentage op het BIPT examen ligt bijzonder hoog hetgeen de degelijkheid van onze lessenreeks aantoont. Wie in het examen slaagt kan een roepnaam aanvragen die steevast met ON3 begint. “ON” is de prefix voor België, het getal “3” duidt de licentieklasse aan. Je machtiging biedt je heel wat mogelijkheden om je als zendamateur uit te leven.

Novice vergunning (Klasse B)

De te kennen leerstof voor de novice vergunning is ’n stukje moelijker dan voor de basisvergunning. Ze vormt de ideale tussenstap van de volledige licentie. Omdat er nogal wat overlappingen zijn met de leerstof voor de HAREC vergunning, opteren we ervoor geen afzonderlijke cursus aan te bieden. Heb je interesse voor de klasse B vergunning, dan raden we je aan om de volledige HAREC opleiding te volgen. De te beheersen leerstof is evenwel minder diepgaand en minder uitgebreid.
Voor deze vergunning is het niet nodig te slagen voor een praktische proef, enkel examen bij het BIPT is van toepassing. Slaag je in het examen dan kan je een roepnaam aanvragen die aanvangt met ON2.

HAREC vergunning (Klasse A)

De HAREC vergunning is de hoogst mogelijke machtiging die de zendamateur kan behalen. De leerstof is vrij uitgebreid, maar voor wie echt de tijd en studie wil investeren is het zeker een haalbare kaart.
Je krijgt toegang tot alle frequentiebanden en modes en je mag een zendvermogen tot zelfs 1500 W gebruiken.
Ook voor deze vergunning geldt dat er geen praktische proef is, enkel een examen bij het BIPT.
Je roepteken zal beginnen met ON1, ON4, ON5, ON6, ON7, ON8 of ON9.

Volgend op de cursus voor de basisvergunning organiseert onze afdeling meestal ook een HAREC opleiding die over een volledig schooljaar loopt. We maken gebruik van het “UBA HAREC Handboek”. Wil je je op het examen voorbereiden, zal naast het volgen van de lessen allicht ook heel wat zelfstudie nodig zijn.

Heb je interesse in deze cursus, dan kan je contact opnemen met de coördinator van de HAREC cursus. Klik hier.

De cursus praktisch:

  • De lessen vinden steeds plaats op donderdagavond van 20 tot 22 uur.
  • Locatie: Boutersemstraat 63, 2800 Mechelen (zie hiernaast).
  • De lessen zijn gratis, van de cursisten wordt evenwel een bijdrage gevraagd om de kosten van de huur van het leslokaal te dekken. Vanzelfsprekend dienen de handboeken te worden aangekocht.
  • De coördinator van de HAREC cursus is Frans Verheyden, ON5GO. Bij hem kan je met je praktische vragen terecht.
  • Van de laureaten wordt verwacht dat zij tot de UBA toetreden.

Deze website maakt gebruik van cookies

Om je surfbeleving op deze website optimaal te maken maakt de website van de Mechelse Zendamateurs gebruik van cookies.