BIPT Info

DRINGEND: VERVALT JE BEDIENINGSCERTIFICAAT OP 31-12-2023?

Blijkbaar is er hier en daar verwarring tussen het bedieningscertificaat en de stationsvergunning, daarom een korte verduidelijking:

Het bedieningscertificaat
Om te mogen uitzenden moet elke Belgische radioamateur een bedieningscertificaat hebben, waarop (onder andere) je roepnaam vermeld staat.
Dit certificaat is 5 jaar geldig. Je ontvangt dus om de 5 jaar een factuur van BIPT, wat enkele weken geleden voor de meeste radioamateurs gebeurd is.
De kostprijs van het bedieningscertificaat is gelijk aan de halve dossierkost, momenteel € 29,96 (een maal per 5 jaar).

De stationsvergunning
Deze heb je enkel nodig als je zendapparatuur bezit. Gebruiken meerdere radioamateurs hetzelfde station (op dezelfde locatie) dan heeft slechts een van hen een stationsvergunning nodig.
De stationsvergunning is maximaal 1 jaar geldig en moet bijgevolg jaarlijks vernieuwd worden. De facturen hiervoor worden begin januari verstuurd.
De kostprijs voor een stationsvergunning is gelijk aan de dossierkost. Vorige keer was dat €59,92 , nu zal het waarschijnlijk iets meer dan € 60 zijn (indexaanpassing).

Dus samengevat:
De meeste radioamateurs hebben recent een factuur ten bedrage van € 29.96 voor de nieuwe stationsvergunning ontvangen, te betalen voor 8 december 2023.
Begin januari 2024 volgt er nog een tweede factuur, waarschijnlijk ten bedrage van iets meer dan € 60, voor de stationsvergunning.
Wie echter de eerste factuur (bedieningscertificaat) niet tijdig betaald zal geen tweede factuur (stationsvergunning) ontvangen en mag vanaf 1 januari 2024 niet meer uitzenden (omdat hij/zij geen geldig bedieningscertificaat meer heeft).
Je na 1 januari 2024 terug in regel stellen zal je dan iets meer dan € 150 kosten (iets meer dan € 30 voor het bedieningscertificaat, iets meer dan € 60 voor de stationsvergunning en bijkomend nog iets meer dan € 60 dossierkosten).
Betaal dus BEIDE facturen op tijd en bespaar je daarmee € 60 extra kosten !!!

Deze website maakt gebruik van cookies

Om je surfbeleving op deze website optimaal te maken maakt de website van de Mechelse Zendamateurs gebruik van cookies.